Yozgat’ta Ekmek Arttı
SEYFİ ÇELİKKAYA
Yozgat’ta ekmek fiyatlarına zam yapıldı. Yozgat’ta fiyatı 6 lira 50 kuruş olan 210 gram ekmek 8 liradan satılacak. Fırıncılar ise maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle verilen artışın yetersiz olduğunu belirtti. Yozgat’ta 35 yıldır fırın işleten Hakan Sönmez, “Bağ-Kur sigorta bedelleri 4 bin liradan 6 bin 500 liraya çıktı. Bir çuval un 670 bin lira, personel çalıştırmak biraz zor. Sorun. Kiralara gelince elektriğe, suya çok zam geldi. Memnun değiliz ama ekmek de istiyoruz.” “Zaten bunu yoksullar yiyor. Onlara da bir şey diyemeyiz, ne esnafa ne de vatandaşa söyleyecek bir şeyimiz yok” dedi.
Yozgat’ta ekmeğe 1 lira 50 kuruş zam yapıldı. 210 gram ekmek 8 liradan satılacak. Artan tarife bugün sabahtan itibaren uygulamaya konuldu. Yeni tarifeyle birlikte 200 gramlık pide, yöresel parmak çörek, simit ve kıymalı pidenin fiyatı da arttı. Pide ve parmak çöreğin fiyatı 7 liradan 9 liraya çıktı. Simit ve kıymalı pide pişirmenin maliyeti de 10 liraya çıkarıldı.
“EKMEK YİYENLER YOKSUL ASGARİ ÜCRETLİ İNSANLARDIR, EKMEK FİYATINI SORURSAZZİNLER EKMEK FİYATINI BİLMEZLER.”
Artış fırıncıları tatmin etmedi. Fırıncılar, girdi maliyetlerini de dikkate alarak ekmeğin en az 10 lira olması gerektiğini belirtti. Yozgat’ta 35 yıldır fırın işleten Hakan Sönmez, ekmek fiyatlarının artırılmasından yana olmadıklarını ancak iğne iplik artışları nedeniyle kendilerini de zor durumda bıraktıklarını söyledi. Ekmeğin çoğunlukla yoksul kesim tarafından tüketildiğine dikkat çeken Sönmez, verilen artışla ancak maliyetleri karşılayabildiklerini vurguladı ve şöyle konuştu:
“Girdi fiyatları çok arttı. Bağ-Kur sigorta bedelleri 4 bin liradan 6 bin 500 liraya çıktı. Bir çuval un 670 bin lira, personel çalıştırma maliyeti de biraz düşük. Kiralara gelince, elektrik ve su çok arttı. Mutlu değiliz ama ekmeği ağırlıklı olarak yoksullar yiyor. Bir şey diyemiyoruz, ne esnafa ne de vatandaşa söyleyecek bir şeyimiz yok. Bu şartlarda şu anki ekmeğimiz maliyetimiz Zor durumda ama bu artışla başa baş oluruz. Normalde standart daire 10 lira olması gerekir. Somun ekmek 8 lira, pide 9 lira. Kıyma 9 lira. 10 liraya yapıyoruz. Parmak çörek 9 lira.Yağlı kete 17 buçuk lira.Yağ çok değerli hale geldi.Biz de bu artışlardan memnun değiliz.Girdi maliyetleri bu kadar arttığı için bile kırıyoruz.Eğer bu işletmeyi açmasaydık ve çalışan personel olsaydı yevmiyemiz farklı olurdu. “Ve daha da iyi olacak. Evde oturursak yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Aslında ekmek yiyenler yoksul asgari ücretlilerdir, zenginler sorsanız ekmeğin fiyatını bilmezler. Sayın Valimiz’den ricamız ekmeğimizin fiyatının yeniden güncellenmesi olursa çok mutlu oluruz.”
“EN AZ 10 TL OLMASI GEREKİRDİ AMA TORBA UN BAŞI 750 TL OLDU”
Fırın müdürü Kenan Kartal, “Vallahi ekmek fiyatları arttı. Artan diğer malzemelere vatandaşlar tepki göstermiyor. Ekmeğe gelince tepki veriyorlar sanki neden? Para biriktirmiyorlar, personel değerli, un daha değerli hale geldi, yumurta daha değerli hale geldi, her şey daha değerli hale geldi, gazete poşetleri daha değerli hale geldi.Yani fırıncı “Ne yapsın? O zaman çalışmayalım. En az 10 lira olması lazım, un çuvalı 750 liradır” dedi.