Ekonomi

Küresel piyasalarda istikrarsız başlangıç

Küresel Borsalar yeni haftaya karışık bir görünümle başlıyor.

Geçen hafta yüzde 1 yükselen S&P 500 endeksi bu sabah vadeli işlemlerde hafif olumlu.

Çin ekonomisine ilişkin endişeler Asya’da etkisini hissettirirken, Japonya Merkez Bankası’nın iki günlük faiz toplantısı başlıyor. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 1’den fazla artışla 34 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Çin bankalarının Çin Merkez Bankası’nı takip etmemesi ve kredi faizlerini düşürmemesinin ardından Çin CSI 300 endeksi yüzde 2’ye yakın düşüş yaşadı.

Geçtiğimiz hafta toplam 18 baz puanlık yükselişin ardından ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah yüzde 4,11 seviyesinde işlem görerek Cuma günkü kayıplarını sürdürdü.

Bloomberg Dolar Endeksi üst üste üç hafta yükselişle 1.235’e ulaştıktan sonra yatay seyrediyor.

Çin bankaları da faiz oranını değiştirmedi

Çin Halk Bankası’nın (PBOC) Ocak ayında şaşırtıcı bir şekilde faiz oranlarını değiştirmemesinin ardından, piyasalardaki indirim beklentilerine rağmen Çin bankaları kredi faiz oranlarında (LPR) değişiklik yapmadı.

Çin bankaları 1 yıllık temel kredi faiz oranlarını yüzde 3,45, 5 yıllık temel kredi faiz oranlarını ise yüzde 4,20’de tuttu. PBOC’nin bir yıllık orta vadeli borç verme faiz oranını 15 baz puan düşürmesinin ardından bankalar en son Ağustos ayında bir yıllık faiz oranlarında 10 baz puanlık indirim yapmıştı.

Bloomberg Economics, PBOC’den ilk çeyrekte 10 baz puanlık faiz indirimi bekliyor. Bu arada, Çin varlıklarına ilişkin şüpheler hisse senetlerinin ötesine yayılıyor ve yatırımcılar, Fed’in güvercin duruşunun gelişmekte olan piyasaları desteklemeye hazır olduğu bir yılda yuanın ve Çin devlet tahvillerinin düşük performans göstermesini bekliyor.

Mizuho Bank Döviz Stratejisti Ken Cheung, “Çin’in bu yılki büyümesine ilişkin aşağı yönlü beklentiler göz önüne alındığında, yuanın yakın vadede baskı altında olması muhtemel” dedi. altında Kalmasını bekliyoruz. PBOC gevşeme eğilimini sürdüreceği için tahviller desteklenmeye devam edecek. “Ancak yuan üzerindeki yeni değer kaybı baskısı ve Çin bankaları arasındaki dar net faiz marjı, faiz indirimlerinin kapsamını sınırlayacak” dedi.

Gama Asset Management’tan Rajeev De Mello, “Yuan ticaret ortaklarının para birimleri sepeti karşısında zayıflayabilir” derken, JPMorgan Asset Management da yuanın ilk yarıda muhtemelen düşeceği görüşünü dile getirdi.

baglarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu